Adventní duchovní obnova

29.11.2014 16:01

Adventní duchovní obnova

    Dobou plodného čekání na Pána a otevření svého srdce pro setkání s Ním nám může být i adventní duchovní obnova, která proběhne v sobotu 29. listopadu od 9:00 hodin v sálce na faře.Obnovu povede P. Mariusz  Jończyk, farář ve Štěpánkovicích.

        V sobotu jsme se sešli na duchovní obnově sice s malou účastí, ale jak bylo řečeno, sešlo se to zdravé jádro naší farnosti. Účastnili se i oba naši otcové. Obnovu vedl otec P. Mariusz  Jończyk. 

Z jeho přednášky jsem Vám zaznamenala toto :

 

Miluji svátosti.

    Bůh hledá cesty k člověku, Bůh se stal člověkem, aby přišel k člověku. Památka narození Ježíše Krista, byl to způsob zviditelnit se a přiblížit se člověku.

    Bůh hledá další cesty, abychom se setkali a to skrze svátosti. Mohu se spojit s Pánem Bohem, jinak než tomu bylo v Ježíšově době, ale také toto je setkání s Bohem.

    Nechoďme z kostela smutní! Z každé svátosti (ze setkání s Bohem) máme mít radost. Svátosti, to je způsob, jak být blízko Boha.

    Nejvýznamnější a nejhlavnější svátost je nejsvětější svátost oltářní, v ní nechal Bůh sám sebe. Tato jediná svátost je nadřazená těm ostatním.

    Významná byla i doba ustanovení této svátosti, doba z oslav osvobození z otroctví v Egypta. Tehdy promněnil chléb a víno, zvolil si tuto dobu, dobu osvobození. To čeho se účastníš , mše svaté, má být chvíle slavnostní, má to být oslava.

    Všimněme si, kde byla ustanovena, ve večeřadle, u stolu, Bůh i člověk spolu u jednoho stolu, toto je mše svatá.

    Každá mše svatá by měla být slavena s přijímáním darů, co jsou na stole. Pokud nás někdo pozve k sobě domů, jdeme dál, přineseme dary- dle situace a přijímáme dary, co nám nachystal hostitel. To co pro nás připravil Bůh, to je ten hlavní úmysl mše svaté. Neměl bych být daleko od stolu, pozval-li mě Bůh, chci-li být Ježíšův, přijímám jeho pozvání.

    Připomeňme si podobenství o pozvaných na hostinu, ten který neměl svatební šaty byl poslán ven. Nikdo by se neměl účastnit mše 

svaté (přijímání), kdo má těžký hřích. Těžký hřích nás odděluje od Boha.

   

 Nikdo nepůjde na narozeniny ve špinavých montérkách. Je to setkání s Bohem, v kterého nejen věříme, ale kterého bychom měli hlavně milovat.

 

Následovala diskuse na téma:

    Důležitý je úkon kajícnosti na začátku mše svaté, protože nikdo, ani ten, kdo nehřeší, není roven Bohu. 

    Další úkon kajícnosti je před svatým přijímáním slovy ... Pane, nezasloužím si, abys ke mně přišel, ale řekni jen slovo, a má duše bude uzdravena ... velmi důležitá je svátost smíření, a jedenkrát za rok je pro náš duchovní růst málo.

    

 Po té jsme se vydali do presbytáře, kde byla sloužena mše svatá.

Z kázání Vám vypisuji tuto hlavní myšlenku:

 

    Naši víru tvoří dvě nohy, nohy které tvoří náš duchovní život. Kterýma stojíme pevně ve své víře.

     A jsou to první noha – společné modlitby, společné slavení mše svaté, činnosti pro farnost. 


    A ta druhá noha jsou naše soukromé modlitby a soukromá tichá adorace před nesvětější svátostí. 

Nejlépe pokud nám čas dovolí alespoň dvě hodiny. Zklidnit se, a v tichosti poslouchat naše myšlenky a myšlenky, které nám posílá Pán. Odpovídá nám na naše otázky, směřuje nás tam, kde nás chce mít. Plánuje s námi naši budoucnost.

 

     Bez tichosti v našem životě se k těmto zásadním otázkám našeho života nedostaneme. To ticho je nutné. Je potřeba vytvořit si pravidelnost, pravidelné chvilky na ticho v našem životě, alespoň pár chvil – půl hodiny každý den v našem domově, nebo zaběhnout do kostela, do kaple, do přírody a také pravidelně před nesvětější svátostí alespoň jednou do měsíce. To vše nám pomůže, abychom ve své víře rostli a nacházeli pomoc z těžkostí našeho života. Našli tu naši cestu, kterou pro nás připravil Pán.

zaznamenala : Marta Ann

 

https://farnostorlova.rajce.idnes.cz/Adventni_duchovni_obnova/

 

 

O nás

29.11.2014 16:01
Adventní duchovní obnova     Dobou plodného čekání na Pána a otevření svého srdce pro setkání s Ním nám může být i adventní duchovní obnova, která proběhne v sobotu 29. listopadu od 9:00 hodin v sálce na faře.Obnovu...

Kontakt

Farnost Orlová farnostorlova@gmail.com